Du har kanskje lest mye positivt om forbrukslån og lurer på hvorfor bankene tilbyr dette? Selvfølgelig er ikke banken ute etter å drive med veldedighet. Det lønner seg dessverre ikke i lengden siden alle selskap trenger overskudd for å fortsette å eksistere. Derimot får banken store deler av inntektene sine fra denne typen lån og det er det flere grunner til.
Høye renter og gebyrer
Det er en grunn til at det ofte er en enklere og mindre omfattende prosess å få innvilget et forbrukslån enn andre typer lån. Satsen på renter, gebyrer og avgifter er som oftest høyere enn ved de fleste andre typer lån du kan få her til lands. Grunnen til at vi tar opp dette lånet i utgangspunktet er at inntekten vi allerede har ikke dekker behovene våre.
Sjansen blir da derfor stor for at vi ikke får betalt ned all gjelden med en gang. Jo lengre vi skylder banken en sum, jo større blir summen totalt. Selv om du skulle klare å betale tilbake hele lånet ditt før rentene begynner å løpe, så har du mest sannsynlig allerede betalt et oppstartsgebyr da du lånte pengene. Altså går banken i pluss ved å låne deg penger, uansett hvor god betaler du måtte være.
Vi overvurderer oss selv
Det er lett å tenke at ting ordner seg og at vi alltids finner en løsning når fakturaene på forbrukslånet begynner å tikke inn. Rentene som legges til hver måned virker ikke så store i seg selv der og da, og summen vi betaler ned hver gang er kanskje mindre enn mange andre enkeltutgifter vi har. Allikevel blir det fort snakk om mye penger totalt. Det er ikke veldig uvanlig at noen som tar opp et forbrukslån ender opp med å betale ned flere ganger det den opprinnelige summen var før de er gjeldfrie.
Hvor mye lånet har kostet deg alt i alt vet du ikke før du setter deg ned og skaffer deg ordentlig oversikt. For mange føles det kanskje best å ikke vite. Dette er ingenting å skamme seg over. Det er en veldig menneskelig egenskap å sette behovene vi har her og nå over utfordringene det kan føre til lenger frem i tid.
Det er totalen som teller
For hver kunde som betaler lånet sitt før rentene og gebyrene har rukket å vokse noe særlig, så er det en håndfull kunder som betaler litt og litt over flere år. I det lange løp veier disse gjeldshaverne mer enn nok opp for alle de andre som banken ikke tjener noe på. Derfor er det også viktig å vite hva du begir deg ut på, hvor mye du vil låne, og at du klarer å betale tilbake innenfor en rimelig tid. Så kan du høre til den første gruppen, og være en av kundene som får mer glede av lånet ditt enn banken din gjør.
Inkassoselskapene tar over
Når låneperioden trekker ut og rentene løper, tjener altså banken godt på det. Men hva om du ikke klarer å betale ned noe mer på lånet, eller bare velger å ikke gjøre noe med det? Hva skjer da? Dette er faktisk vanligere enn mange tror. Du tenker kanskje at det ikke kan være verdt det for bankene å kreve inn alle de misligholdte lånene hele tiden. Men dette slipper banken å tenke for mye på, for det er nemlig her inkassoselskapene kommer inn.
Akkurat som i alle andre bransjer vil inkassoselskapet betale gjelden din til banken, for så å ta over innkrevingen. Banken får pengene du skylder, og inkassoselskapet legger til sine egne gebyrer og renter på summen du allerede skylder. Sannsynligvis er banken din lettere å ha med å gjøre enn dette selskapet vil være. Heldigvis er mange av aktørene åpne for at gjeldshavere kan ta en telefon til dem og avtale en nedbetalingsplan som fungerer for begge parter, men dette kan være veldig individuelt.
Ditt eget ansvar
Men alt dette betyr ikke at bankene på noen måte er ute etter å utnytte deg mest mulig. Det er tross alt en grunn til at du ikke får lån om du har for lav inntekt eller mye gjeld fra før. Banken gjør bare jobben sin, og de tilbyr en tjeneste som det er helt frivillig å benytte seg av. Det er ikke alle opplysningene som står med stor skrift i en låneavtale. Det hadde tross alt ikke vært gunstig for banken å rope høyest om hvor dyrt lånet kan bli for deg som kunde i lengden. Men banken er pålagt ved lov å opplyse kunden om alle renter, gebyrer og vilkår som følger med avtalen. Når alt kommer til alt, er det opp til deg å sette deg inn i hva et lån vil innebære for deg, og hvordan du skal klare å betale det ned igjen.